Vad kan du ha rätt till när det hänt din häst något?
Många gånger när något händer din häst, eller om det uppstår fel vid ett hästköp eller om foderavtalet som du har skrivit på inte uppfylls korrekt, kan du ha rätt till ersättning som sträcker sig utöver priset för hästen, veterinärkostnader eller återbetalning av det du har betalat.
Du har säkert sett eller hört om stora skadestånd i USA. I Sverige fungerar det inte likadant, men det finns ändå möjligheter att få ekonomisk ersättning för den skada du har lidit. Svenska rättssystemets skadeståndsprincip bygger på att du ska bli ställd i samma ekonomiska situation som innan skadan inträffade.
Exempel 1: Skada på häst på grund av vårdslöshet
Hugo har sin häst i ett stall, och någon annan i stallet har vårdslöst orsakat en skada på Hugos häst. Detta medförde att Hugo var tvungen att lämna jobbet för att ta sin häst till veterinären. Hugos försäkring ersätter en del av de veterinära kostnaderna, men med endast försäkringen till hjälp har Hugo flera kostnader som han inte fått hjälp med. Dessa kan exempelvis vara resan till veterinären och inkomstbortfallet.
Saker att tänka på om du varit med om något liknande.
I exemplet ovan kan vi se att Hugo är ställd i en sämre ekonomisk situation än innan skadan inträffade. Hugo har lidit av både direkta kostnader (veterinärkostnader) och indirekta kostnader (inkomstbortfall och resekostnader). Eftersom skadan orsakades av någon annan genom ett vårdslöst agerande, finns det grund för att denna person ska vara ansvarig för skadan. Det kan därför sluta med att personen som orsakat skadan genom sitt vårdslösa beteende är den som ska stå för kostnaderna.
I många fall har en person en hemförsäkring som kan inkludera en ansvarsförsäkring. Denna hemförsäkring kan då hjälpa till att täcka de kostnader som Hugo har haft, om han ställer ett krav mot den som orsakat skadan.
Praktiska tips när skadan har varit framme
- Dokumentera skadan: Ta bilder och skriv ner vad som hände så snart som möjligt.
- Spara kvitton: Behåll alla kvitton och fakturor relaterade till skadan.
- Kontakta försäkringsbolaget: Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag och fråga vad som täcks.
- Sök juridisk rådgivning: Om du är osäker på dina rättigheter, kontakta en jurist för att få råd.
Exempel 2: Fel vid hästköp
Hugo har köpt en häst som sedan visar sig vara behäftad med fel. Han hade planerat att använda den som tävlingshäst, men det visar sig finnas skador på hästen som inte gick att se vid besiktningen. Hugo står nu med en häst som inte är användbar på det sätt som han köpte den för.
Vad kan gälla vid ett fel?
I tidigare artiklar har vi diskuterat prisavdrag och hävning när en häst är behäftad med fel. Det som många missar är de kostnader som Hugo har haft utöver själva köpet. Hugo kan ha haft kostnader för transport, försäkring, foder, boxplatsavgift med mera. Dessa kostnader är något som Hugo eventuellt kan ställa säljaren till svars för, eftersom det är kostnader han har haft för en häst som visat sig vara felaktig.
Enligt Köplagen kan köparen ha rätt till skadestånd för de kostnader och förluster som felet har orsakat. Detta innebär att Hugo kan kräva ersättning för alla nödvändiga och rimliga kostnader som uppstått till följd av att hästen inte motsvarade vad som avtalats.
Slutsats
Ovan har vi framfört två exempel på när du som köpare eller hästägare har råkat ut för en ekonomisk skada. Det kan vara svårt att veta vad du kan begära och hur du ska göra för att få rätt till det.
Det kan därför vara bra att ta kontakt med en expert inom området. Vi på Treschow & Partner arbetar dagligen med att se till att våra klienter får det de har rätt till och vi är alltid nära till hands.