Hur arbetar en hästjurist?
Som hästjurist arbetar man med inriktning på hästjuridik. Våra hästjurister är utbildade på några av Sveriges främsta universitet och samtliga har en juristexamen. Hästjuridik är ett brett juridiskt område som bland annat innefattar rättsområden som avtalsrätt, bolagsrätt, köprätt, familjerätt, skadeståndsrätt och processrätt. Som hästjurist behöver du ha specialistkunskap om hästars beteende, anatomi, psyke, hästsporten och branschpraxis. Som hästjurist arbetar du ofta nära sakkunniga experter i form av veterinärer, equiterapeufter, hästtandläkare och professorer. Våra hästjurister är några av de främsta i Sverige och vi biträder dagligen flertalet klienter med komplicerade hästjuridiska frågor. Årligen biträder vi våra klienter framgångsrikt och vi arbetar alltid för att alla tvister ska lösas så snabbt och smidigt som möjligt för våra klienter. Våra hästjurister processar mycket i domstol och vi har biträtt våra klienter i flertalet framgångsrika domar i både tingsrätt och hovrätt.
Köpeavtal för häst
Som hästjurist arbetar vi med att upprätta samtliga avtal som har med hästverksamhet att göra. I samband med ett hästköp är köpeavtalet en viktig del då det reglerar vad som ska gälla mellan köpare och säljare. För de flesta är en hästaffär en stor och viktig affär både känslomässigt och ekonomiskt.
Våra hästjurister anpassar köpeavtalet för just er hästaffär med de önskemål och förutsättningar som ni önskar. Ett välskrivet köpeavtal för häst är en trygghet både för köpare och säljare. För de fall hästen ska köpas från utlandet är det vanligt att köpare kontaktar oss för upprättande av köpeavtal för häst eller granskande av köpeavtal som är framtaget av säljaren.
Våra hästjurister kan hjälpa er med välskrivna avtal för att minimera riskerna med att just er hästaffär leder till en tvist. Bland våra klienter finns några av de främsta i världen till förstagångsköparen av häst.
Dolda fel i häst
Våra hästjurister får ofta frågan om vad dolda fel i häst är. Många gånger är det flera parametrar som spelar in för att våra hästjurister ska kunna avgöra om det rör sig om ett dolt fel eller inte. Ett dolt fel skulle kunna vara att hästen du har köpt visar sig vara hingst istället för vallack eller om den slutmätta ponnyn visar sig vara högre än 148 centimeter. Båda dessa upptäckter ger stora konsekvenser. Det som är viktigt i exemplet med valacken som visar sig vara hingst är att du inte skulle kunna upptäcka att hästens testiklar fanns kvar vid en undersökning. Om hästen inte i övrigt gav dig anledning till en grundlig undersökning är detta ett dolt fel. Till exempel om hästen var dåligt kastrerad eller klapphingst.
Eftersom det är mycket svårare att hantera en hingst än en vallack är det ett allvarligt fel som dessutom säljaren borde ha känt till. En hingst måste vanligtvis gå i egna hagar och även på tävlingsplatser finns det mer att ta hänsyn till med en hingst. Enligt lagtext måste säljaren få möjlighet att rätta till felet innan du som köpare har rätt att häva köpet vilket innebär att du får lämna tillbaka hästen och får pengarna tillbaka.
I detta fall kan det få förödande konsekvenser då hästen, även om den kastreras i vuxen ålder, kan ha kvar sitt "hingstiga" beteende. Självklart är det säljaren som ska stå för kostnaden av kastreringen för att rätta till "felet". Säljaren kan i sin tur vända sig till den veterinär som utförde den första kastreringen slarvigt. Som köpare är det viktigt att säga till så snart man upptäcker ett fel, i det här fallet att hästen inte var vallack. Viktigt är det även att påpeka att man vill lämna tillbaka hästen om inte säljaren åtgärdar felet. Som hästjurist hjälper vi ofta till med köparens reklamation till säljaren.
Våra hästjurister har haft flera ärenden liknande exemplet med den slutmätta D-ponnyn som visade sig vara högre än de viktiga 148 centimeterna är det ett dolt fel på grund av att du ska kunna lita på de mätintyg som finns från slutmätningen. Mätintyget är viktigt eftersom det visar att ponnyn håller sig inom de tillåtna centimeterna för att klassas som ponny istället för, liten, stor häst. I det här fallet får det väldigt stora konsekvenser på värdet på ponnyn. Felet är väldigt allvarligt och eftersom du ska kunna lita på mätintyget får det räknas som ett dolt fel. Ett sådant här fel ger dig som köpare rätt att häva köpet då säljaren inte kan göra något för att rätta till "felet".
Om du har frågor eller funderingar kring ditt hästköp så tveka inte att kontakta erfaren hästjurist idag. Våra kontaktuppgifter finner du här på hemsidan.
Fodervärdsavtal häst
Det är mycket som är viktigt att tänka på om du ska ha en häst på foder eller lämna din häst till någon på foder. Våra hästjurister hjälper er gärna med ett fodervärdsavtal som tydligt reglerar vad ni kommer överens om. Hur exakt avtalet är utformat beror lite på vad hästen ska användas till under fodervärdstiden. I vissa fall lämnas hästar på foder för att de ska betäckas och få föl och i andra fall ska fodervärden tävla och träna hästen. Problem kan uppkomma i samband med att hästen lämnas eller tas emot »på foder». Bland annat så förekommer tvister om kostnader för hästen under fodertiden eller att hästen lämnas tillbaka i ett dåligt skick eller kanske till och med skadad. Som hästjurist hjälper vi ofta till och utformar avtal som är individuellt anpassat till er fodervärdssituation.
Övriga hästjuridiska frågor
Som hästjurist arbetar vi dagligen med hästjuridiska frågor och vi vet att det kan röra sig om många frågor som hästägare. Hästjuridiska frågor som ofta uppstår är till exempel vad en stallägare kan göra som inte får betalt för hyran eller önskar bli av med en hyresgäst, köpare som inte är nöjd med sin hästaffär och företag som har frågor i anledning av sin verksamhet. Vi har omfattande erfarenhet av hästjuridik och vi bistår dig gärna i frågor som rör avtal och tvister. Som hästjurist arbetar vi med klienter över hela Sverige. Första kontakten med våra kunniga hästjurister är kostnadsfri. Tveka inte att kontakta oss idag!